Tentoonstellingen op Sardinië zomer 2014

26/05/2014 11:15:17

Tentoonstellingen op Sardinië zomer 2014

Er zijn op dit moment twee belangrijke tentoonstellingen te zien op Sardinië die beiden te maken hebben met de grote beelden van Mont'e Prama, in Cagliari en in Cabras. De beelden van sardische krijgers (boogschutters, zwaardvechters en boksers) zijn in 1974 bij opgravingen op het schiereiland van Sinis gevonden en het heeft dertig jaar geduurd voordat begonnen werd aan de restauratie. In 2011 waren de beelden voor het eerst te zien in een tentoonstelling in Li Punti bij Sassari.

Nu drie jaar later zijn de beelden verdeeld over de twee tentoonstellingen. Het heeft er toe geleid dat de beelden van Mont'e Prama niet alleen de nationale pers haalden maar ook de internationale pers. Sinds kort is er ook weer gestart met een opgraving in het gebied waar deze beelden zijn gevonden. Aanvankelijk bij de opgravingen vond men 33 graven naast de in duizenden stukken geslagen beelden. Nu lijkt het er op dat er op deze plek mogelijk een compleet heiligdom moet hebben gestaan. Rondom bevinden zich een aantal nuraghi, de uit de bronstijd stammende stenen torens, vaak uitgegroeid tot complexe burchten met een aantal torens en bastions. Het gebied is ook uitermate vruchtbaar en vlak bij ligt de antieke havenstad Tharros die in de achtste eeuw voor Christus gesticht werd en uitgroeide tot een belangrijke handels- en ambachtsstad. De handel en de culturele uitwisseling hebben er waarschijnlijk toe geleid dat de in het achterland wonende Sardische elite zich kon verrijken en het zich kon permitteren de grote beelden in kalksteen te laten vervaardigen.

Naast deze beelden werden ook modellen van nuraghi gevonden, een teken dat de Bronstijd burchten een meer symbolische betekenis kregen, mogelijk centraal in de voorouderverering of de heldenverering die vooral aan het begin van de IJzertijd zo sterk was, denk maar aan Hercules/Herakles die ook door de Romeinen met de Sardische godheid Sardus Pater werd vereenzelvigd.

De tentoonstellingen in het archeologisch museum van Cagliari en in het archeologisch museum vanCabras lopen tot september 2014. Het is de moeite waard een kijkje te gaan nemen als je in de buurt bent.

Tentoonstellingen op Sardinië zomer 2014

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact