Het Paasfeest op Sardinië

17/04/2014 08:30:29

Het Paasfeest op Sardinië

Pasen is wel het belangrijkste lente feest met een sterk Mediterraan karakter. Veel elementen van het oorspronkelijke lente feest zijn opgenomen in de kerkelijke, zowel katholieke als protestantse, viering van Pasen waarin de kruisiging van Jesus een centrale rol is gaan spelen. De aanloop naar het Paasfeest, eerst de Carnavals viering en daarna de veertig dagen vasten periode, zijn de weerslag van de samenleving in de Oudheid waarin de landbouw en veeteelt een prominente rol speelden, in tegenstelling tot onze uiterst geurbaniseerde moderne maatschappij. Graan werd tweemaal per jaar gezaaid en geoogst, in de winter periode was de schaarste het grootst en om het jaar door te komen deed men dan zuinig met de voorraden. Het Lentefeest kondigde het nieuwe seizoen aan, de Romeinen lieten dan ook hun nieuwe jaar aan het begin van de lente vallen (Maart).

Kerk in Oliena
Kerk in Oliena

Op Sardinië heeft het Paasfeest vooral een religieus, katholiek, karakter. De week vanaf Palmzondag wordt Settimana Santa genoemd en daarin worden heel wat processies georganiseerd. Elk dorp en elke stad heeft zo zijn bezigheden in de week voor Pasen. In het Sardijns wordt Pasen Pasca Manna genoemd (Grote Pasen) terwijl de Kerst Paschiscedda (Kleine Pasen) heet, dat geeft al aan hoe belangrijk het Lentefeest is voor de Sardijnen. Op Goede Vrijdag en op Paas zondag is het dan ook druk rond de kerken en zijn de straten meestal versierd.

Daarentegen heeft tweede Paasdag een geheel ander karakter. Meestal is het weer mooi genoeg en trekt iedereen er in groepen met vrienden en familie op uit om in de natuur te gaan picknicken (of barbequeen maar dan op z'n Sardijns). Het is het moment rond Pasen waar iedereen naar uitkijkt, een moment van ontspanning en gezelligheid, van samen zijn en samen eten en drinken. En ook hier is gastvrijheid vanzelfsprekend.

Het Paasfeest op Sardinië

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact