Korte carnavals reis door de tijd

17/03/2014 07:45:26

Korte carnavals reis door de tijd

Begin maart reisden we af naar Sardinië om het carnaval mee te maken. Op zondag waren we de hele dag in Oristano waar de Sartiglia gehouden werd, het traditionele evenement bij uitstek van dit stadje dat terug gaat tot de tijd van de Spaanse overheersing. Het centrum was daartoe afgezet, de belangrijkste straten waren bestrooid met rul zand, grote tribunes waren er opgebouwd ingeklemd tussen de huizen en de kathedraal, en op de pleintjes stonden talloze kraampjes waar de lucht gevuld werd van de rook en de lucht van gebraden worsten. We werden plots opgeschrikt door oorverdovend tromgeroffel en trompet geschal. De muzikanten kwamen in optocht voorbij, met de vrouwen in felrode klederdracht die de kleding en accessoires van su Componidori droegen, en toen kwam hijzelf op de voet gevolgd door een stoet nieuwsgierigen. Ze waren op weg naar de plek waar su Componidori volgens het eeuwenoude ritueel aangekleed zou worden waarna hij de verdere dag geen voet meer op de grond zou mogen zetten. We volgden de stoet muzikanten met de vrouwen tot ze het gebouwtje van de Gremio dei Contadini binnen gingen en aan ons oog onttrokken werd. Slechts een handvol genodigden konden de Vestizione (Aankleding) bijwonen.

Sa Sartiglia 2014
Sa Sartiglia 2014

We besloten naar onze plek op de tribune te gaan en daar de komst van de stoet op te wachten. Om half twee was het zover en kwam de optocht met fiere ruiters, aangevoerd door su Componidori, langs de tribunes. Om twee uur begon de wedstrijd ring steken. Op de tribune B zaten we verder weg van de ster, maar konden we de ruiters wel zien aankomen. De wedstrijd ringsteken duurde tot een uur of vijf. Daarna ging de stoet ruiters op weg naar het parcours van de pariglie. Wij hadden besloten dit jaar niet beide onderdelen te bezoeken daar het enorm druk was in het centrum.

carnaval van Ottana
carnaval van Ottana

De dinsdag besloten we niet naar Mamoiada te gaan in verband met de voorspelling van sneeuw in de hoge delen van Sardinië, maar naar het dorp Ottana. Hier wordt ook een traditioneel carnaval gevierd met bijzondere maskers, een meer heidens feest dat doet denken aan de voor-christelijke en prehistorische culturen. In het dorp was een route uitgezet langs verschillende tentoonstellingen, we bezochten onder andere twee makers van maskers en de tentoonstellingen over de geschiedenis van het carnaval in Ottana. Tegen de avond verschenen de eerste groepjes van Boes (maskers van runderen) en Merdules (zwarte maskers van de herders), vergezeld door sa Filonzana (de vrouw die de draad van het leven spint). Op de zondag van het carnaval wordt een optocht georganiseerd terwijl op de dinsdag de maskers in groepjes langs komen en feest vieren op het dorpsplein waar gedanst word.

De donderdag na het carnaval brachten we nog een bezoek aan de Romeinse baden van Fordongianus en de Nuraghe Losa uit de bronstijd bij Abbasanta. Van dit laatste bezoek hebben we een kort filmpje samengesteld, het allereerste filmpje dat we zelf gemaakt hebben met een GoPro camera. Ook van de Sartiglia en het carnaval in Ottana hebben we film materiaal dat we te zijner tijd zullen publiceren. Op YouTube zullen de filmpjes op het kanaal van Tharrosinfo worden gepubliceerd.

Korte carnavals reis door de tijd

©2019 Tharros.info Sitemap Privacy Contact